Utskriftsupplösning, DPI, PPI, Pixlar

Låggupplöst, högupplöst, upplösning, antal pixlar, dpi, ppi och megapixel.
Det är lätt att bli förvirrad över alla begrepp som används. Därför tar vi på oss att reda ut några begrepp.

Vi börjar med dpi (dots per inch), som anger upplösning för skrivare och tryckpressar. Dpi anger hur många punkter en skrivare klarar av att göra för ett 1 tums  (2,54cm) långt streck. Ju högre upplösning desto bättre bildkvalitet får man av skrivaren.

Ett begrepp som nästan låter likadant som dpi är ppi (pixels per inch) som mäter en bilds upplösning. Ppi är endast relevant när man pratar om det i samband med hur stor en bild ska vara i ett visst dpi i tryck. Det är vanligt att dessa begrepps blandas ihop med varandra. Det gör oftast inte så mycket eftersom det är lätt att förstå om man pratar om en bild eller om en skrivares upplösning. Det riktiga måttet på en digital bild är dess pixelmått, alltså antalet pixlar bildens bredd respektive höjd har. Tar man arean av bilden (höjden x bredden) får man megapixel.

Längd konvertering

Detta diagram kan användas för att utarbeta hur stor en bild kan skrivas ut vid 300 dpi. En bild som är 4000 pixlar bred kan alltså tryckas 339 mm bred i 300dpi (4000/11.811=338,66).

Från /Till Millimeter 300 dpi
Millimeter - x 11.811
pixel 300 dpi / 11.811 -

300 ppi är typiskt för de flesta projekt, men inte alla. En meter stor skylt kan klara sig med 150 ppi och 50 ppi kan fungera för en hel fasadvepa.

Upplösning och bildstorlek för sociala medier!

Pinterest, Linkedin, Facebook, Instagram – vilken upplösning behöver du ha för att det ska se snyggt ut i sociala medier? Hjälpen är faktiskt bara en knapptryckning bort. Ladda ner lathunden, skriv ut den och ha den nära till hands så kommer du lyckas med bilderna som du publicerar.