En flagguide för flaggor med tryck

Hur svårt kan det vara att beställa flaggor med tryck egentligen? Inte alls visar det sig efter att du har läst vår lilla flagguide. En sak är i alla fall gemensamt oavsett om du väljer en flagga med digital- eller screentryck: de ska vaja med flaggan i topp!

Screentryck vs digitaltryck

För att ta fram flaggor med screentryck behöver vi först ta fram en schablon (mall) som läggs över flaggan. Sedan pressas färgen genom schablonen och fastnar på materialet. Fördelen med screentryck är hög kvalitet och att du kan välja både enkla enfärgsmotiv samt avancerade motiv i många färger. Nackdelen är att screentryck har en högre startkostnad eftersom vi tar fram en schablon, å andra sidan blir det kostnadseffektivt vid större upplagor. Dessutom är leveranstiden längre på grund av tiden det tar att ta fram schablonerna.

 Ett digitaltryck sker helt datoriserat. Datorn skickar motivet till en digitalprinter som ”ritar” motivet direkt på flaggan. Det gör att startkostnaden är låg eftersom vi inte behöver göra en fysisk mall. Styckpriset är dock lite högre än med exempelvis screentryck och passar därför när det handlar om flaggor med tryck i relativt små volymer. Precis som screentryck håller digitaltryck hög kvalitet dock kan det vara svårt att få exakt färgmatchning eftersom man använder CMYK-färger. Däremot är en digitaltryckt flagga enastående när du vill trycka toningar eller fotografier, något den screentryckta flaggan inte klarar av.

Hur länge håller en flagga?

Det beror på flera faktorer. Kommer flaggan vara ute dygnet runt, året om? Hur är väderförhållandena där flaggan ska vaja? Är det t.ex. extra blåsigt där flaggan sitter kommer den att slitas fortare. Därför kan det vara bra att veta:

Screentrycka flaggor är producerade i vävd polyester och har därför extra lång livslängd.

Digitatryckta flaggor är producerade i stickad polyester och har inte lika lång hållbarhet som en flagga i vävd polyester.

Vår rekommendation är att köpa flera flaggor med tryck på en gång så att du alltid har en snygg, fräsch och hel flagga – så ditt företag kan ha flaggan är på topp, hela tiden.

En windtracker gillar att hamna i blåsväder

Windtracker är ett smart system som gör att dina flaggor med tryck alltid följer vindens riktning. Även om den gillar blåsväder så klarar den av att exponera flaggan snyggt även när det inte blåser åt något håll. Att byta till en windtracker sker med några enkla handgrepp utan att flaggstången behöver fällas.
Skönt va!

Så här tar du hand om din flaggor med tryck

Precis som allt annat i världen så håller flaggor med tryck längre om man tar hand om dem. En ny flagga bör du hissa i lugnt väder så att sömmarna får en chans att stabiliseras. Torka alltid av en våt eller fuktig flagga innan du viker ihop den så får den inte fuktskador. Behöver du tvätta flaggan gör du det i 40 graders maskintvätt med tvättmedel.

Vilken storlek?

Stor, liten eller mittemellan? Här kommer några storleksrekommendationer.

Liggande flagga med tryck
Liten (2 x 1,25 m) passar till 8 m flaggstång
Mellan (2,40 x 1,50 m) passar till 9-10 m flaggstång
Stor (3 x 1,8 m) passar till 12 m flaggstång

Stående flagga med tryck
Liten (1,20 x 2 m) passar till 8 m flaggstång
Mellan (1,20 x 3 m) passar till 9-10 m flaggstång
Stor (1,20 x 4 m) passar till 12 m flaggstång

 

Att veta lite mer om de olika tryckteknikerna kan förenkla för dig när du beställer en trycksak.