Folie för allt, folie för alla! – en vinyl folie guide

Nu kanske någon därute rynkar på näsan och tycker att vi överdriver en smula, vaddå ”Folie för allt, folie för alla”? Jamen, finns det någon annan produkt som fungerar på i stort sett alla ytor, till och med grova ytor som asfalt och betong? Lyssna på det här bara!

 

Det finns vinyl folie för fönster – jättebra om du vill täcka hela fönstret eller bara delar av det med ett budskap eller en bild. Det finns folie för bilar – superbra om du vill att din röda bil ska bli svart utan att du behöver lacka om den. Det finns vinyl folie för asfalt, betong, segel, väggar… som du förstår kan vi fortsätta en stund till.

Folieskurna logotyper har funnits länge. Nytt är en vinyl folie som kombinerar luftkanaler med ett repositionerbart lim vilket innebär att du inte behöver vara hantverkskunnig för att få det snyggt. Den nya vinyl folien gör att det inte blir luftbubblor samt tillåter dig att montera om ifall det blir snett. Dessutom finns vinyl folie utan klister och som fäster med mikroskopiska sugkoppar på glas, metall och andra släta material. Smidigt och enkelt är ordet.

Vinyl folie finns i olika kvaliteter. Det är svårt att se vad som skiljer dem åt vid blotta ögat, utan skillnaden märks först vid applicering och efter en tids användning.

 

Monomer vinyl folie – kampanj folie

Vi kallar den monomera vinyl folien kampanj då det är en prisvärd vinyl folie som passar för korttidskampanjer inom- och utomhus. Dock inte till krävande utomhusapplikationer. Den här vinyl folien är lätt att bearbeta och montera, och har en hållbarhet på cirka 1–3 år utomhus. Vinyl folien kan fås med olika starka häftämnen. Du får räkna med att kampanj vinyl folie krymper något.

Polymer vinyl folie – standard folie

Vi kallar denna för standard och den passar för olika utomhusapplikationer däremot inte för korrugerade ytor, nitar eller veck. En standard vinyl folie är lätt att arbeta med men inte lika formbar som t ex gjuten vinyl folie. Den är tålig för väder och vind och krymper inte lika mycket som kampanj vinyl folie. Precis som med kampanj vinyl folien så kan den fås med olika starka häftämnen. Hållbarhet är cirka 5–7 år.

Gjuten vinyl folie

Gjuten vinyl folie är mjuk och formbar. Eftersom den är formbar passar den utmärkt att applicera över t ex skarpa veck. Du ska dock vara försiktig med att töja gjuten vinyl folie för mycket eftersom molekylstrukturen kan förändras då. Eftersom den är så mjuk och tunn kan den vara svårapplicerad men när den väl är på håller den i cirka 7–8 år. Perfekt för att till exempel göra en röd bil helt svart i en ”carwrap”.

Övrig folie

Utöver dessa tre olika typer av folie finns:
Polyesterfolie – ger hög glans och passar bra för plana ytor.
PVF-folie – tålig mot färg och fläckar.
Brittle gjuten folie – tunn och svår att ta bort, passar för t ex säkerhetsmärkning.
Hybridfolie – en kombo av två eller flera material som gör att det t ex är möjligt att printa på ett material med icke-mottaglig tryckyta.
PVC-fria folier – fritt från PVC och är ett miljövänligare alternativ.

Ja, som vi sa från början finns det folie för allt. Vi är övertygade om att det finns folie för det just du vill göra, för ditt användningsområde, för din produkt.

Montera foliedekaler?  Läs mer om hur du lyckas med monteringen av dina foliedekaler här!

Folie på mässor – bra att tänka på!

Tom hos oss på More Print vill tipsa om att vara tydlig till tryckeriet om vilken yta du tänker montera på så att klistergraden blir rätt vid vidhäftning. Det är inte ovanligt att väggarna är nymålade på en mässa och då kan det bli problem. Är väggarna inte torra när folien sätts upp kan det lossna. Därför är det viktigt att det ska vara torrt hela vägen in och inte bara yttorrt.

Här kommer Toms tre tips:

  • Välj det starkaste klistret
  • Bygg hela montern först och montera folietexterna så sent som möjligt så att färgen hinner att torka.
  • Vi rekommenderar en väggfolie (en wallwrap) istället för målade väggar. Den är avtagbar i tre år och ett komplement till vanliga tapeter. Fråga oss om det så berättar vi gärna mer.

 

Vi gillar att snacka folie, så ring oss så hjälper vi dig att hitta rätt i foliedjungeln.