Pappersformat & Papperskvalitet

Pappersvärlden är stor och djupt (ja, lite som en storskog). Här finns det hundratals olika papperskvaliteter i tusentals olika format och ytvikter. Man kan säga att pappersvärlden är en skattkista för kreativitet och fantasi.

 

Pappersformat

Det är viktigt att hitta rätt storlek för rätt sak, eller hur? Så låt oss prata lite format. Grundformatet för papper är A0. Genom att halvera arket får du format från A1 till A7. Det går inte prata format utan att nämna A4 – det vanligaste formatet som genom tiderna flitigt figurerat i kärleksbrev, viktiga anteckningar, olika dokumenthandlingar och företagsbrev.

När vi har sagt A får vi säga B och C som är två hjälpformat till A-formatet och fyller behoven av flera storlekar. B-formatens pappersstorlekar hamnar mittemellan de storlekar som ingår i A-format. C-formatet är huvudformatet för kuvert. Ett kuvert i C4-storlek passar bra till ett papper i A4-storlek. C4-formatet  ligger mellan A4 och B4. B-formatet är större än C-formatet och kan därmed användas som ytterkuvert.

Ladda ner våra format mallar så att du kan ha dom nära till hands

Papperets ytvikt

Ytvikt handlar om hur mycket papperet väger och utgår från vikten för ett ark med ytan 1 kvadratmeter. Vikten anges normalt i gram.

Bra att veta: Måtten på en trycksak anges alltid med bredden först och sedan höjden.

Papperskvalitet

Blank, matt, silk & satin, uncoated, coated, färgade, pärlemorskimrande, präglade, transparanta och vattenmärkta – visst kittlar det lite i kreatörsnerven när man läser de olika papperskvaliteterna. Vi skickar gärna ut pappersprover så att du får känna och klämma på papperet.
Men innan du hör av dig kan det vara bra att ställa sig dessa frågor inför pappersvalet.

  • Vad skall min trycksak användas till och vad har den för livslängd?
  • Vad får det kosta?
  • Vad ska prioriteras, bild eller text?
  • Efterbehandling?
  • Miljömärkning?

Här kommer en liten kvalitetsguide:

Coated – Glättat papper Ett bestruket papper vars yta belagts med medel för att uppnå en högre tryckkvalitet. Ytan absorberar bläcket och håller det kvar, vilket ger det bra färger. Bestrykningen ger en slätare och glansigare yta

 Gloss – Blankt Ett bestruket papper som håller bläck bra och därför även ger bra färger. Lämpar sig bäst vid tryck av bilder. Sidor.

Matt Ett bestruket papper med en matt yta. Generellt håller matt papper nästan färg lika bra som blankt men har en mindre reflekterande yta.

Silk & Satin Är papper som ligger mellan blankt och matt. De absorberar bläck bra och är mångsidiga.

 Uncoated – Matt papper Ett obestruket papper som på grund av sin yta absorberar mycket bläck. Ett obestruket papper ger därför inte samma levande färger som ett bestruket papper. Obestrukna papper går att få i en mängd olika texturer och färger.