Montera foliedekal – så gör du!

Lyckas med monteringen av foliedekaler!
Det blir alltmer populärt att använda foliedekaler för att enkelt och smidigt liva upp inredning och lokaler, eller skapa effekt. För att lyckas med folieringen och undvika att det blir snett, bubbligt eller inte fäster finns det några saker du bör tänka på.

Det här behöver du:

– Avfettande rengöringsmedel (rödsprit)
– Luddfritt papper eller trasa
– Sprayflaska med vatten och lite diskmedel (ca 1 droppe)
– Sax
– Tejp
– Tumstock/måttband
– Filtskrapa/plastskrapa alt. kreditkort (linda en duk runt skrapan för att minska risken för repor)

Steg för steg – så här gör du:

1. Tvätta ytan där foliedekalen ska sitta med avfettande medel och torka av. Mät upp var foliedekalen ska sitta och tejpa upp dekalen. Sätt en fixeringstejp på mitten enligt bilden (skyddspapperet ska vara kvar på baksidan).
2. Vik upp höger sida.
3. Lossa skyddspapperet från foliedekalen och klipp av det.
4. Spraya ”såpvatten” på dekalens klistersida och på ytan dekalen ska monteras på
5. Vik tillbaka foliedekalen och håll den strax över monteringsytan. Arbeta med skrapan i vertikal riktning från mitten och utåt. Vänta en stund så dekalen hinner sätta sig.
6. Ta bort mittersta tejpen och upprepa proceduren, lossa vänstersidan
7. Vänta till foliedekalen sitter ordentligt på underlaget. Prova genom att försiktigt lossa monteringstejpen. Sitter den hårt – styrk ovansidan med vatten sedan är det lätt att få bort. Torka försiktigt bort överflödigt vatten.

Ladda ner monteringsanvisning för foliedekal här!


Montera foliedekal – Bra att tänka på!

Urban tipsar om att montera din foliedekal vid 18 grader eller mer. Men en minsta montagetemperatur är +10 grader. Limmet har en låg vidhäftningsförmåga inledningsvis för att foliedekalen inte ska fastna direkt och skapa bubblor. Full vidhäftning erhålls efter 48 timmar.

Ubbes tre tips!

  • Bubblor, luftfickor kan punkteras med en nål och sedan pressas ut med fingret.
  • Monteringsstejpen dras bort längst med foliedekalen i en 180 gradig vinkel, annars finns det risk att foliedekalen lossnar.
  • Vid skötsel av foliedekalen fungerar det med normal tvätt, men var försiktig med användning av högtryckstvätt för nära dekalen.

Borttagning av foliedekaler

Om foliedekalerna suttit en kortare tid så brukar det fungera bra att ta loss hörnet med nageln och sedan dra bort foliedekalen med händerna. Om din foliedekal har suttit under en längre tid brukar vi rekommendera att man värmer upp foliedekalen runt 140 grader. Värmer man upp foliedekalen för mycket finns det risk att folien separerar från limmet och resultatet blir att limmet sitter kvar på underlaget. Limrester som blir kvar tvättas försiktigt bort med T-sprit. Torka inte för hårt utan jobba längre tid med lätta rörelser, tillslut löses limmet upp och tas upp av trasan.