Välj rätt kvalitet när du ska trycka på papper

Papperskvalitet

Blank, matt, silk & satin, uncoated, coated, färgade, pärlemorskimrande, präglade, transparanta och vattenmärkta – visst kittlar det lite i kreatörsnerven när man läser om de olika papperskvaliteterna.

 

När det är dags att välja papper ska man inte glömma bort att pappret är en känsloförmedlare som både kan stärka och dämpa ditt budskap. Dessutom har papper olika förutsättningar tryckmässigt.  Inför ditt val kan det vara bra att ställa sig dessa frågor.

  • Vad skall min trycksak användas till?
  • Vad har den för livslängd?
  • Vad får det kosta?
  • Vad ska prioriteras, bild eller text?
  • Efterbehandling?
  • Miljömärkning?

Här kommer en liten kvalitetsguide för att hjälpa dig på vägen i ditt val av papper

Bestruket papper – Coated

Ett bestruket papper vars yta belagts med medel för att uppnå en högre tryckkvalitet. Ytan absorberar bläcket och håller det kvar, vilket ger det bra färger. Bestrykningen ger en slätare och jämnare yta.

Glossbestruket papper Även kallat blankt glättat papper är ett papper med mycket hög glans som håller bläck bra och därför ger bra färger. Lämpar sig bäst vid tryck av bilder framförallt i mörka områden. Däremot kan blänket i pappret göra det jobbigt för ögat att läsa längre textstycken. Används ofta till modemagasin, där det är mycket bilder samt till fotoböcker.

Mattbestruket papper Ett bestruket papper med en matt yta. Generellt håller matt papper nästan färg lika bra som blankt men har en mindre reflekterande yta vilket är behagligare för ögat vid löpande text.

Silk & Satin bestruket papper Är papper som ligger mellan blankt och matt. De absorberar bläck bra och är mångsidiga.

 

Obestruket papper – Uncoated

Matt papper Ett obestruket papper som på grund av sin yta absorberar mycket bläck. Ett obestruket papper ger därför inte samma levande färger som ett bestruket papper. Obestrukna papper går att få i en mängd olika texturer och färger.

 

Papperets ytvikt

Ytvikt handlar om hur mycket papperet väger och utgår från vikten för ett ark med ytan 1 kvadratmeter. Vikten anges normalt i gram. Det betyder att vikten på din trycksak blir bredden (m) x höjden (m) x ytvikt (g/kvm).
Exempel A4 0,21 x 0,297 x 80 = 4,99 ≈ 5g