CMYK, RGB eller Pantone

Vad är skillnaderna?

Hur vi uppfattar färg är högst individuellt. Där du ser grönt kanske någon annan ser blått. Människor, precis som maskiner, uppfattar färger på olika sätt. Idag finns det många maskiner att ta hänsyn till: skrivare, datorer, surfplattor, tryckpressar och scannrar. Listan kan göras lång. Hur får du färgen på din skärm att stämma överens med färgen på det tryckta materialet? Idag kan beställare mindre om färger och färgrymder och dess betydelse än bara för några år sedan. Därför kommer här en liten lektion i färglära.

Färgrymd

I en färgrymd finns de färger du kan nå. Det finns olika färgrymder. Den största färgrymden är den ögat kan se. Tyvärr går det inte att återskapa det synliga spektrats färger på konstgjord väg. Den nästa största färgrymden är RGB och den minsta färgrymden är CMYK.

Och här kommer en beskrivning av skillnaderna för de olika färgmodellerna: CMYK, RGB och Pantone.

CMYK-färg

CMYK-färg är den vanligaste färgen när det gäller trycksaker. CMYK står för de fyra färgerna cyan, magenta, yellow och key-color (svart). CMYK är vad man kallar för en subtraktiv färgblandning. Det innebär att ju mer färg du blandar desto mörkare blir färgen. För att få fram kulörer blandar du kulörer med varandra utan ljuskällor. Ska du t ex ha en ljusgrön nyans blandar du cyan och gult. Vill du ha en ljus färgton så trycks färgen i små punkter på papperet. Då lyser det vita papperet igenom punkterna och gör att färgtonen uppfattas som ljus. Ju större punkter desto mörkare färg.

RGB-färg

RGB-färg är den färg du ser på din skärm. RGB står för färgerna röd, grön och blå. En skärm kan ha ljus av eller på. RGB-färg är vad man kallar för en additiv färgblandning, vilket innebär att varje färg är en lampa. Ju mer du ökar ljuset på skärmen desto ljusare blir färgen. Genom att du kan kontrollera ljusflödet med dessa tre färger kan du få ett större färgomfång än vad du kan få med CMYK-färger. Genom att vrida upp lampan på skärmen kan du få klara och starka färger men dessa färger går inte att få t ex på ett papper – papperet har ju ingen lampa du kan vrida på. Du kanske har varit med om att färgerna på skärmen inte ser likadana ut när de t ex kommer ut ur skrivaren.

Pantone

Pantone är ett referenssystem som bygger på nio olika färgblandningar. Pantone-färgstandarden växte fram under 50- och 60-talet för att skapa en gemensam standard för färger. Man kan säga att Pantone hjälper till så att du kan få samma resultat över allt: att färgen upplevs samma både på skärmen och i tryck. Varje färgton har ett färgnummer du kan referera till. För att kunna förutsäga hur en Pantone-färg blir när den trycks i fyrfärg har det tagits fram särskilda ”Pantone till CMYK-färgguider” från Pantone.

Så här vill vi att tryck levereras till oss!

Vi vill ha våra dokument levererade i CMYK eller Pantone. Vill du vara säker på att få den bästa Pantone-matchningen bör du leverera i Pantone istället för CMYK. En av våra maskiner har nio färger, vilket gör att den har en större färgrymd, till den maskinen går det utmärkt att översätta bilder som levereras i RGB.

Det här var en liten lektion i färglära och färgrymd, men det finns självklart massor mer att lära sig. Håll utkik efter nya inlägg!

Vill du erhålla en stilfull Pantoneaffisch som tydligt visar färgkartan?
Fyll i formuläret nedan så skickar vi ut en till dig!